Amíg 5 perc alatt újraindul a laptopom, ami befagyott és amin épp dolgoztam a hétvégi nemzetközi mítingre készülve, gyorsan megírom ide, amit este szerettem volna, természetesen munka után. :)

Hétvégén lelkigyakorlaton voltunk Feleséggel. Nem részletezem (bár szívesen megtenném, csak most minden más melléklényeg lenne), hanem kiírom ide, amit az ökumenével kapcsolatban tanúságként éltem meg katolikusként.

Pár mondatnyira szóba került a protestantizmus, konkrétan a reformátusok, anglikánok. Felmerült a kérdés, hogy ebben vagy abban a kérdésben kinek van igaza, "nekik" vagy "nekünk". Néhány kérdés tisztázása után azonban így zárta a témát a hétvégét vezető pap:

Ami ebben a kérdésben lényeges, hogy mit mond a lelkiismereted. Ha tiszta szívvel hiszed és vallod, hogy az a felekezet jár jó úton, amiben vagy, akkor maradj ott. Emellett folyamatosan kutatnunk kell az igazságot egész életünkben (értsd: meg kell mélyen ismernie mindenkinek a saját hitét, vallását, felekezetét, és kutatnunk kell az élet végső értelmét - nem csak Biblia - olvasással, tanulással, imával, a szertartások hátterének megismerésével stb.). Ezek után, ha úgy érzed - józanul -, hogy kellőképpen utána jártál annak, ami kételyt támaszthatott benned, és még mindig meggyőződésed, hogy a Tiéd halad a jó úton, maradj. De ha esetleg felfedezed, hogy a másik felekezet sokkal inkább követi Krisztus tanításait és Őt magát, akkor kvázi lelkiismereti kötelességed, hogy átlépj.

Hogy melyik felekezet az üdvözítőbb? A kérdés szerintem önmagában hazugság, mert ha teljes meggyőződéssel hiszed, hogy Jézus képes megszabadítani a bűneidtől, amelyeket Te őszintén megbánsz, akkor várhatóan üdvözülsz, függetlenül attól, hogy református vagy-e vagy katolikus.

A bejegyzés trackback címe:

https://okumenikus.blog.hu/api/trackback/id/tr532465313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása