A határon túli támogatások új irányairól, szakmai együttműködési lehetőségekről és a gyermek- és ifjúságügy céljairól lesz szó többek között a Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek reprezentatív fórumaként deklarált Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) Budapesten, a Parlamentben tartandó mai ülésén.

A tervezett program szerint az ülés a házelnök és a szociális államtitkár megnyitójával kezdődik, majd felszólal Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Ulicsák Szilárd miniszteri biztos. A délutáni ülésen sikeres magyar–magyar projekteket mutatnak be, és beszélnek a szakmai együttműködési lehetőségekről, az érdekérvényesítés helyi és regionális módjairól, a testvérvárosi kapcsolatok újragondolásáról. Az ülés várhatóan zárónyilatkozat elfogadásával fejeződik be.

A MIK a legutóbbi ülését szeptemberben Munkácson tartotta, nyolc régióból 31 szervezet vett részt a tanácskozáson. A magyar ifjúság legmagasabb szintű közös fórumának képviselői akkor aggodalmuknak adtak hangot a Kárpát-medence minden államára jellemző folyamat, a születések számának folyamatos csökkenése miatt, amely elsősorban a határon túli magyarság lélekszámát érinti hátrányosan, és ez intézményeik (magyar iskolák, osztályok) megszűnéséhez, végső soron pedig közösségük elsorvadásához vezethet. A MIK felkérte a kormány illetékeseit, hogy fokozottan figyeljenek Csángóföld, Felvidék és Kárpátalja helyzetére.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://okumenikus.blog.hu/api/trackback/id/tr902508571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása